När du har öppnat ett album:
Klicka på en miniatyrbild för att öppna en stor bild.
Klicka på den stora bilden för att återgår till miniatyrbilderna.

Kri och jag kommer att ta bilder varje dag under 2016. En del av dessa bilder visar vi här.


- S U R D E G S B R Ö D -
Att baka surdegsbröd är enkelt, nyttigt och gott


-- STARTA EN SURDEG --
Jag startade min surdeg för 3 år sen genom att:

-- Dag 1 --
1 dl ljummet vatten
1 dl grovt rågmjöl
Rör om så att det blir en trögflytande smet, och förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket lite på glänt.

-- Dag 2 --
Idag kan du lukta lite på surdegen, och rör om. Låt den sen stå i ett dygn till.

-- Dag 3 --
Mata surdegen med ...
1 dl ljummet vatten
1 dl grovt rågmjöl
.. rör om och förvara surdegen i rumstemperatur med locket lite på glänt.

-- Dag 4 --
Nu borde det ha hänt något i surdegen. Den kan dofta syrligt och vara bubblig.

Om surdegen inte har kommit igång får du ge den mera tid. Låt den stå i ytterligare 1 dygn. Häll bort nästan allt i burken och mata den med 1 dl ljummet vattan och 1 dl grovt rågmjöl. Rör om och låt den stå i 1 dygn.

Jag förvarar surdegen i kyskåp och matar den med 1 dl ljummet vatten och 1 dl grovt rågmjöl dagen innan jag skall baka. Om jag inte bakar en vecka matar jag surdegen. Det kan hända att jag får tömma bort lite surdeg dom gångerna.



- MITT SURDEGSBRÖD -
0,5 pkt jäst
200 gram surdeg
7 dl kallt vatten
1 msk honung
200 gram fint rågmjöl
800 gram vetemjöl
40 gram salt
== Kryddor ==
1 msk dragon
-- eller --
1 msk kummin
-- eller --
1 msk oregano
200 gram oliver


Smula ner jäst, tillsätt surdeg och honung i det kalla vattnet.
Tillsätt sen mjöl och bearbeta i 6 min i maskin.
Tillsätt saltet.
Bearbeta degen i ytterligare 6 min i maskin.
Jäs degen i 2 timmar i tätslutande låda.
OBS!! Jäslådan skall vara märkt med FOOD i botten.

Bearbeta degen för hand efter första jäsning.
Forma till en bulle eller lägg ner degen i en springform.
Låt jäsa i 1 timme.


Ställ in plåten i 270 - 280°C.
Slå av ugnen efter 10 min.
Jag brukar låta brödet stå i ugnen tills den har blivit kall.

--- ÄT OCH NJUT ---
---- FULLGRETT ----