Warning: include(../include/menuInit.inc.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/94/170394/fullgrett.se/public_html/page/surdegsbrod1.php on line 34 Warning: include(../include/menuInit.inc.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/94/170394/fullgrett.se/public_html/page/surdegsbrod1.php on line 34 Warning: include(): Failed opening '../include/menuInit.inc.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php:/storage/content/94/170394/pear/php') in /storage/content/94/170394/fullgrett.se/public_html/page/surdegsbrod1.php on line 34 Warning: include(../include/FgCss.inc.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/94/170394/fullgrett.se/public_html/page/surdegsbrod1.php on line 35 Warning: include(../include/FgCss.inc.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/94/170394/fullgrett.se/public_html/page/surdegsbrod1.php on line 35 Warning: include(): Failed opening '../include/FgCss.inc.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php:/storage/content/94/170394/pear/php') in /storage/content/94/170394/fullgrett.se/public_html/page/surdegsbrod1.php on line 35
Warning: include(../include/huvudmeny.inc.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/94/170394/fullgrett.se/public_html/page/surdegsbrod1.php on line 52 Warning: include(../include/huvudmeny.inc.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/94/170394/fullgrett.se/public_html/page/surdegsbrod1.php on line 52 Warning: include(): Failed opening '../include/huvudmeny.inc.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php:/storage/content/94/170394/pear/php') in /storage/content/94/170394/fullgrett.se/public_html/page/surdegsbrod1.php on line 52
- S U R D E G S B R Ö D -
Att baka surdegsbröd är enkelt, nyttigt och gott


-- STARTA EN SURDEG --
Jag startade min surdeg för 3 år sen genom att:

-- Dag 1 --
1 dl ljummet vatten
1 dl grovt rågmjöl
Rör om så att det blir en trögflytande smet, och förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket lite på glänt.

-- Dag 2 --
Idag kan du lukta lite på surdegen, och rör om. Låt den sen stå i ett dygn till.

-- Dag 3 --
Mata surdegen med ...
1 dl ljummet vatten
1 dl grovt rågmjöl
.. rör om och förvara surdegen i rumstemperatur med locket lite på glänt.

-- Dag 4 --
Nu borde det ha hänt något i surdegen. Den kan dofta syrligt och vara bubblig.

Om surdegen inte har kommit igång får du ge den mera tid. Låt den stå i ytterligare 1 dygn. Häll bort nästan allt i burken och mata den med 1 dl ljummet vattan och 1 dl grovt rågmjöl. Rör om och låt den stå i 1 dygn.

Jag förvarar surdegen i kyskåp och matar den med 1 dl ljummet vatten och 1 dl grovt rågmjöl dagen innan jag skall baka. Om jag inte bakar en vecka matar jag surdegen. Det kan hända att jag får tömma bort lite surdeg dom gångerna.



- MITT SURDEGSBRÖD -
0,5 pkt jäst
200 gram surdeg
7 dl kallt vatten
1 msk honung
200 gram fint rågmjöl
800 gram vetemjöl
40 gram salt
== Kryddor ==
1 msk dragon
-- eller --
1 msk kummin
-- eller --
1 msk oregano
200 gram oliver


Smula ner jäst, tillsätt surdeg och honung i det kalla vattnet.
Tillsätt sen mjöl och bearbeta i 6 min i maskin.
Tillsätt saltet.
Bearbeta degen i ytterligare 6 min i maskin.
Jäs degen i 2 timmar i tätslutande låda.
OBS!! Jäslådan skall vara märkt med FOOD i botten.

Bearbeta degen för hand efter första jäsning.
Forma till en bulle eller lägg ner degen i en springform.
Låt jäsa i 1 timme.


Ställ in plåten i 270 - 280°C.
Slå av ugnen efter 10 min.
Jag brukar låta brödet stå i ugnen tills den har blivit kall.

--- ÄT OCH NJUT ---
---- FULLGRETT ----